Falsterbo 2014 = Underbart!

Nu är Falsterbo Horseshow 2014 över. Ännu en gång har det varit en underbar och intensiv vistelse. Arrangemanget, människorna, hästarna och stämningen har varit fantastisk.  Alla dagar har fartfyllda och lärorika.

Onsdagen började med träning för Mattias på Hviderup, då Chock kändes väldigt fin. En sista finslipning på piruetter, piaffen och passagen gjordes. Därefter packades allt in och mamma och jag började bilfärden ner till Falsterbo. Viktor och Gustaf anlände redan på tisdag kvällen med Swartz lastbil som vi fått möjligheten att låna under äventyret. Tack till er! Utan AC och någonstans att duscha hade vi inte överlevt hettan som var ons, tors och fredag. Efter genväg och en timmes kö anlände mamma, Chock och jag i Falsterbo. På plats möts vi av Viktor och ett stort Falsterbo crew. Fyrhjuling med släp väntade för att transportera all packning till ett av de 20 stallarna. Chock var exalterad och tyckte att det var en mycket spännande tävlingsplats han kommit till. Väl installerad i box med fönster som det fläktade igenom ”tack och lov” kunde vi röra oss mot ackrediteringen för att hämta band. Vi fick fem guldband och ett riders corner band. Under eftermiddagen spanade vi in området, anmälde i sekretariatet, promenerade med Chock och installerade oss i stora lastbilen. Johanna Due Boje och jag tog en sväng på mässområdet och införskaffade det sista inför helgens utmaningar, flugspray, shampoo, nummerlappar, och ett väldigt ”nödvändigt nytt snyggt” schabrak. Kvällen avslutades med ett glas bubbel i champagnetältet vid dressyrbanan och en god middag på Falsterbos eget steakhouse.

Torsdag klockan 7.20 skrittade Chock och jag mot tävlingsbanan. Vägen till banan är lång, händelserik och fylld med flaggor, människor, plastsnören, lastbilar osv. Chock var nyfiken och tyckte allt verkade väldigt spännande. Väl framme vid banan var han förvånansvärt lugn och skötte sig exemplariskt under morgon passet. Många hästar var på hugget och flera ryttare kämpade med att hålla dem på marken. Dagen spenderades på området i solen spanandes på alla fina ekipage som skulle rida den trestjärniga Grand Prix. Ett extra stort öga lades självklart på Patrik Kittel och hans fina Scandic. På kvällen var det dags för ytterligare ett ridpass på banan med Chock. Denna gång var han dock inte lika lugn. Han hade sovit och laddat hela dagen. Mitt tänkta korta pass blev desto längre. Bra beskrivning är att han kändes som en ”tickande bomb”. Mammas kommentar ”njut, du älskar när han är en ferrari” Underbart men att ha kontroll på varje steg var svårt. Efter många tempoväxlingar och sidvärtsrörelser blev det bättre. Kvällen avslutades med pappas hemmalagade köttfärsås och spaghetti, caprese och sedan hallon till efterrätt. Super uppladdning inför morgondagens start klockan 9.45.

Tidig morgon, fylld med promenad med Chock, flätning, putsning och annat pyssel inför starten. Chock var pigg och glad. Med go känsla i magen rörde vi oss till tävlingsbanan. Jag älskar att rida i Falsterbo och har inte varit nervös under någon utav de tre åren som jag ridit där. Stämningen i Falsterbo är positiv, stöttande och präglas av en god gemenskap mellan ryttare, tränare, anhöriga och publik. Det bidrar till att jag når en god mental utgångspunkt. På framridningen hjälpte Mattias mig och framridningen blev som en fortsättning på gårdagens kvällspass med mycket övergångar och tempoväxlingar blandat med rörelser från programmet. Allt för att få Chock att slappna av och vara så uppmärksam som möjligt. Känslan innan jag skulle in var bra men inte super. Fast besluten om att prestera och göra det bästa av situationen tänkte jag ”rumpan i sadeln, handen ihop och rid!!” Resultatet blev blandat. Vi visade vissa riktigt fina delar med flera 7.5:or och 8:or i protokollet på bland annat inridningen, trav och galoppökningarna, passagen och saxslutorna i traven men det blev också några mindre bra delar. Chock kändes något blyg och vågade inte riktigt hela vägen. Summa summarum var Chocks debut i Falsterbo fullt godkänd och direkt efter starten började jag se fram emot söndagens U25 Grand Prix. På kvällen gick vi till afterriden där det serverades en fantastisk skaldjursbuffé. Vi firade fina prestationer och avslutade kvällen med dans och härlig musik.

Även lördagsmorgonen inleddes med ett ridpass på banan klockan 7.30. Chock kändes positiv och fin i kroppen, inte speciellt påverkad av varken värmen eller starten dagen innan. Vi tränade på att gå ut och in ur arenan flera gånger då det var något som skapade spänning dagen innan. Dagen spenderades på stranden i Skanör och med en god lunch på ett litet rökeri. Under eftermiddagen tog jag en powernapp och tittade på den trestjärniga Grand Prix. Under kvällspasset på bana  var det endast Jennie Larsson och jag som red. Chock var fin och fick mestadels galoppera i lättsits och trava i lättridning. Middag åt vi på en underbar italiensk restaurang i Skanör. Kvällens favorit var buffalo mozzarellan.

Söndag: Sista dagen i falsterbo. Chock var mer avslappnad vid flätningen och stod och laddade mestadels av tiden. Han verkade lugnare och mer fokuserad på den uppgift han visste att han hade framför sig. Även på framridningen var han lugnare och jag fick för första gången under tävlingen en riktigt bra känsla. Fokus låg på gas och broms då det var det som trasslat lite under fredagens start. Redan när jag red in fick jag en annorlunda känsla, han tog för sig mer och arbetade på runt banan när vi inväntade startsignal.  Resultatet var mycket bättre och framförallt var jag väldigt nöjd med utvecklingen som skett under tävlingens gång. Tyvärr missförstod vi varandra under sista medellinjen då Chock gjorde halt vid X och jag ville göra piaffe. Till hans försvar har vi gjort det i X antal års tid. Men det är ett misstag som kostar väldigt mycket.

Sammanfattningsvis så är jag väldigt nöjd med hela Falsterbo upplevelsen. Chock och jag har presterat på en stor arena med mycket publik och vi har utvecklats mycket under helgens gång. Från och med nu kommer många tävlingar kännas mycket mindre och upplevelsen kommer finnas i bagaget och bidra till mycket självförtroende i andra sammanhang. Jag ser fram emot nästa tävling som är under Malmö city Horseshow den 28-29 Juli på Ribbersborg i Malmö då vi får möjligheten att prestera, visa upp och lära oss ännu mer.

Tack till teamet, mamma, pappa, Viktor, Gustaf, Mathilda, Oscar, Mattias, Familjen Swartz och Pontus. Utan er hade Falsterbo Horsheshow 2014 inte varit möjligt.

 

Nedan följer lite blandade bilder från helgen.

IMG_0362

 

IMG_0331

 

IMG_0333

 

IMG_0348

 

IMG_0355

 

IMG_0361